Jan Blommaert

Jan Blommaert is meer dan een ‘Poesjenel’ in het politieke spectrum, de man die de staafpop hanteert. Wie deze ‘pulcinella’ kent, weet dat hij of zij best alert moet zijn. Het burleske theater uit de tijd van de Italiaanse ‘comedia del arte’ is hem niet vreemd. Als poppenspeler geeft hij wat graag een Vlaamse kwinkslag in het politieke halfrond van onze stad.

Ruim 44 jaar woont Jan in Dieseghem. Hij is het luisterend oor in de wijk. Kritisch volgt hij de lokale politiek. Jan is geen bankzitter, maar een kritisch speler in de politieke arena: elke komma wordt gelezen. Spitsvondig en scherp komt hij uit de hoek. Een blad neemt hij niet voor de mond. Hij weet waarover hij spreekt.

Jan is gehuwd met Magda Van Mensel. Sedert 1965 woont hij in een van de mooiste leien van onze stad. Erfgoed en cultuur liggen hem nauw aan het hart. Zoals velen kent hij verschillende passies. Als industrieel ingenieur elektronica was hij 44 jaar lang actief bij Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie. Automatisering was zijn ding. Als bezige, politieke bij zal hij nooit de ware aard in hem verloochenen: de ingenieur, de technicus die wetenschappelijke kennis gebruikt, ontwikkelt en toepast in product- en dienstontwerpen. Jan wil problemen aanpakken en vooral oplossen. Dat hoor je in zijn politieke discours.

Van verschillende markten is hij thuis: zingen, zweefvliegen, ondernemen, ten dienste staan van je medemens. De Griekse letters chi (χ) en rho (ρ), de eerste letters van Jezus' bijnaam, Christos, Grieks voor de gezalfde sieren zijn levenswandel. Achter die grijze haren schuilt nog altijd de jongen van het patronaat, de kerel uit de Chiro. Voor de gemeenschap van Sint-Lodewijk blijft hij dienend leiding geven. In het Dieseghemhof vind je hem voor een vlotte babbel, een frisse pint, een lach, …

Een duivel-doet-al zie je overal. Hij wandelt graag in clubverband, organiseert mee dat unieke, klassieke concert. ‘Het spelleke van Semini’ is hem niet vreemd. Hij zingt Gregoriaans in een zangkoor. Oude, middeleeuwse samenzang in krachtige eenvoud siert ook zijn politieke keuze.