Programma

Hier vindt u ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober!

We nemen uw veiligheid ernstig

De N-VA versterkt de veiligheid van onze inwoners. Daarom spelen we tijdig kort op de bal.

We installeren daarvoor o.m. een netwerk van bewakingscamera’s op risicoplaatsen doorheen de stad.

We stellen gemeenschapswachten aan om op een aanspreekbare en assertieve manier allerlei vormen van overlast te helpen counteren.

We verhogen de slagkracht van de politie met een nieuw en modern toegerust politiekantoor als uitvalsbasis in de Drabstraat. We nemen maatregelen om de strijd tegen woninginbraken, fietsdiefstallen, vandalisme en drugsdealen op te drijven.

We organiseren een nieuwe, stedelijke veiligheids/handhavingsdienst, om korter op de bal, dichter bij de mensen en gecoördineerder van aanpak te kunnen opereren voor verhoging van veiligheid en bestrijding van overlast in zijn diverse vormen. Als burgers problemen signaleren
of mogelijke oplossingen aangeven, moet dit via deze dienst sneller opgevolgd kunnen worden.

Groepen of individuen die overlast veroorzaken pakken we aan via alle wettelijke maatregelen ter zake. Ook overlastgevoelige handelszaken controleren we maximaal op het toepassen van de wetten en reglementeringen.

We streven naar een uitbreiding van Buurt Informatie Netwerken (BIN) gespreid over Mortsel.

We sensibiliseren Mortselaars om zelf fiets en woning te beveiligen om zo diefstal te kunnen voorkomen.

We hanteren een nultolerantie voor geweld tegen hulpverleners en stadsmedewerkers en leerkrachten.

Elke rijdende combi moet een aanspreekpunt zijn. Meer politie te voet of met de fiets op straat betekent ook meer agenten die aanspreekbaar zijn voor de Mortselaar.

Elke politieagent op het terrein heeft ook een taak als verkeersagent en moet de overtredingen verbaliseren die hij of zij tegenkomt.

We investeren verder in het moderniseren van de brandweerzone Zuidrand.

Intrafamiliaal geweld blijft een aandachtspunt. Het Antwerpse Family Justice Center krijgt een ankerpunt in de nieuwe welzijnscampus zodat slachtoffers van intrafamiliaal geweld er terechtkunnen.

Multimodaliteit versterken

We willen een betere verkeersdoorstroming en ook minder zwaar vrachtverkeer doorheen het centrum. We ondernemen stappen om de omleidingsweg van de Liersesteenweg naar de R11 Krijgsbaan gerealiseerd te krijgen.

Wij zetten in op een goed onderhoud van onze wegen en zeker van onze voetpaden.

Nu een aantal noodzakelijke grote projecten hun voltooiing naderen geven we prioriteit aan het herstel, onderhoud en veiliger maken van fiets- en voetpaden plus de ontsluiting en opwaardering van trage wegen. We verdubbelen het budget daarvoor.

We putten de mogelijkheden uit om ook het onderhoud van de gewestelijke verkeersassen beter te krijgen.

We streven naar conflictvrijere kruispunten door een slimmere verkeerslichtenregeling.

Met een cofinanciering vanuit het Vlaamse fietsfonds investeren we verder in vervolledigen van een veilig Mortsels functioneel netwerk van fietsostrades en gewone fietspaden. Voor de komende zes jaar ambiëren we meer dan 2.000 strekkende meter bijkomende of heraangelegde fietspaden.

We actualiseren de schoolroutekaarten die leerlingen de veiligste stap- of fietsroute toont.

Parkeren op eigen terrein (POET) blijft het credo bij (ver)nieuwbouw om te verhinderen dat de parkeerdruk nog meer wordt afgewenteld op het openbaar domein.

We realiseren bijkomende fietsenstallingen doorheen de stad. Waar dat kan in de plaats van parkeerplekken voor wagens.

We evalueren onze parkeertarieven en parkeerzones en sturen bij.

We bieden flexibelere parkeerfaciliteiten door een verdere digitalisering.

We besteden veel aandacht aan sneeuw- en ijzelbestrijding op alle voetpaden en fietspaden.

Wij zijn voorstander van het doortrekken van de tram naar Hove/Kontich.

We blijven als stad nauwgezet de evolutie van de luchthaven met zijn voor- en nadelen opvolgen.

We willen de verschillende systemen van autodelen en deelfietsen opstarten, versterken en uitbreiden.

We creëren oplaadpunten met zonnepanelen voor elektrische wagens en fietsen

We stimuleren het gebruik van duurzame vervoersmiddelen voor onze eigen stadsvoertuigen. Voor koerierdiensten stimuleren we het vervangen van motorfietsen door elektrische fietsen.

We dragen een verkeersveiligheidscultuur uit via de stedelijke communicatie.

We volgen de evolutie inzake Mobility as a Service (MaaS). Dit mobiliteitsconcept voor de (nabije) toekomst gaat uit van een veel efficiënter gebruik van de bestaande mobiliteitsmodi. Mortselaren zullen dan via een vast abonnement hun mobiliteit kunnen organiseren. We sluiten hiervoor aan bij de verdere ontwikkelingen van de stad Antwerpen.

Werkzoekenden en leefloners maximaal activeren

Het vangnet van de werkloosheidsvergoeding of de uitkering van een leefloon mag geen hangmat worden, maar moet mensen laten opveren naar herwinnen van meer zelfredzaamheid. En daarvoor biedt ‘werk’ nog altijd de grootste sprongkracht.

We blijven inzetten op het Vlaamse principe van trajecten op maat voor elke werkzoekende.

Langdurig werkzoekenden en leefloongerechtigden leiden we aanklampend toe naar trajecten op maat van de VDAB zoals het Traject Tijdelijke Werkervaring, het Werkinlevingstraject voor Jongeren en het wijk-werken dat laagdrempelige werkervaring dicht bij huis biedt.

We streven naar meer stageplaatsen bij de Mortselse diensten. Ook lokale ondernemers stimuleren we om stageplaatsen aan te bieden.

Om de opwaartse sociale mobiliteit van leefloners op te krikken zal ook steeds bekeken worden of er een vorm van gemeenschapsdienst kan worden verplicht.

Het nieuwe duaal leren - waarmee jongeren naast het leren op school, ook leren op de werkvloer-wordt samen met het Gemeentelijk Technisch Instituut maximaal ondersteund. 

Ondernemen ondersteunen

We begeleiden en stimuleren ondernemers om in Mortsel te investeren via o.a. startpremies.

We blijven handelaars-, horeca- en bedrijvenverenigingen ondersteunen, niet enkel financieel maar ook via ons bedrijven- en ondernemersloket.

We zetten in op een doorgedreven communicatie met alle handelaars en nemen hun suggesties voor verbeteringen ernstig.

We betrekken de lokale ondernemers bij heraanleg van pleinen/straten en promotiecampagnes.

De toelage voor de renovatie van handelspanden stimuleert handelaars om te investeren in hun handelspanden. Dit komt het straatbeeld en de uitstraling van Mortsel als winkelstad ten goede.

E-commerce is niet meer weg te denken uit onze economie. We moedigen handelaars aan om hierop in te spelen.

We onderzoeken maatregelen om onze stedelijke horeca positief te betrekken bij het fiets- en wandeltoerisme in samenwerking met de Streekvereniging Zuidrand.

We responsabiliseren en stimuleren onze handelaars om zelf acties te ondernemen die bijdragen aan een bruisende handelskern. Een stad, die maak je zelf!

We blijven mensen die ondernemen in onze stad een warm hart toedragen en tonen dat onder meer door met de nodige publieke weerklank zowel de Mortselse ondernemer als de Mortselse starter van het jaar te verkiezen en in de bloemetjes te zetten.

Werken aan welzijn en welbevinden

We geven de burger een vlotte en gemakkelijke toegang tot alle stedelijke sociale voorzieningen en alle andere zorgaanbieders in Mortsel. En dit op één plek: in de nieuwe welzijnscampus ‘Meerminne’

We hebben oog voor nieuwe zorgvragen die ontstaan en zoeken daarvoor ook sterkere samenwerking met verscheidene welzijnspartners. We ontwikkelen alvast een actieplan tegen intrafamiliaal geweld en vereenzaming en sociaal isolement.

We rollen om beter om te gaan met kwetsbare doelgroepen met chronische aandoeningen.

We ontwikkelen een toegankelijke toepassing om de sociale kaart met een overzicht van alle hulpverleners, te kunnen raadplegen via de smartphone.

Alle vormen van sociale fraude worden bij de wortel aangepakt. We voeren de controles op.

We voorzien stimuli om de vestiging van groepspraktijken te bevorderen.

We investeren in thuiszorg.

De stad zal infosessies blijven organiseren om mantelzorgers verder te ondersteunen.

In alle beleidskeuzes geven we aandacht aan de specifieke noden van mensen met een beperking.

We waken erover dat niemand op straat hoeft te slapen in Mortsel.

Het sociale restaurant De Plataan blijft een instrument tegen armoede en kinderarmoede in het bijzonder. We onderzoeken een ruimere openingstijd en mogelijke koppeling aan activiteiten zoals schoolwerkbegeleiding. We herbekijken ook de prijzen.

We sensibiliseren lokale horecazaken om ook goedkope, gezonde maaltijden aan te bieden en mee te werken aan voedselbedelingsacties.

De stad faciliteert de zorg opdat elke inwoner op een waardige manier kan sterven.

We moedigen donorregistratie aan en roepen actief op aan alle Mortselaars om dit te doen.

Met 53 opvangplaatsen per 100 kinderen heeft Mortsel zich opgewerkt boven het Vlaamse gemiddelde. Een meerderheid van de ouders toont zich trouwens tevreden over de opvang. Een nieuw behoefteonderzoek moet uitwijzen hoe de kinderopvang nog verder kan geoptimaliseerd worden.

Voor buitenschoolse kinderopvang (BKO) streven we - indien mogelijk en zeker tijdens schoolvakanties - naar een centrale opvanglocatie nl de Rode Kubus.

Dierenwelzijn blijft een volwaardige bevoegdheid voor een schepen. 

Intensiever inburgeren

Net zoals in heel Vlaanderen, wordt ook Mortsel diverser en kleurrijker. Om dat in aanvaardbare banen te houden, is een nog meer intensieve aanpak nodig om deze ‘inwijkers’ actief te doen inburgeren en Nederlands te leren, hen een traject ‘integratie door werk’ aan te laten gaan en hun jongste kinderen zo vlug mogelijk toe te leiden naar de kleuterschool.

Wij bieden nieuwkomers kansen om hier hun toekomst te maken op voorwaarde dat zij zich op positieve manier inpassen in de eigenheid van onze Vlaamse samenleving. We vragen niet aan nieuwkomers om hun verleden af te werpen, we vragen hen wél om onze gemeenschappelijke toekomst te delen, om zich in te passen in ons waarden- en normenbestel en om actief mee vorm te geven aan de Vlaamse samenleving.

We versterken de huidige initiatieven van en in samenwerking met de stad
(Wimm, Klaptafels, taalkampen…).

In de cursussen maatschappelijke oriëntatie wordt specifieke aandacht gegeven aan de activering van vrouwen.

We schakelen ons in het Vlaams actieplan ‘integratie door werk’ in. Werkzoekende anderstaligen krijgen daardoor aangepaste begeleiding en opleiding in combinatie met het aanleren van het Nederlands.

Ons onderwijs doet geen toegevingen op wat ons verbindt: de Nederlandse taal, maar ook de basiswaarden die onze samenleving maken tot wat ze is. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de gelijkheid van mannen en vrouwen, jongens en meisjes, hetero’s en holebi’s niet ter discussie staat. Dit geldt voor de dagelijkse werking maar ook voor uitstappen of ouderactiviteiten.

De stad waakt erover dat Nederlands de omgangstaal blijft in alle kinderopvanginitiatieven zowel in de omgang met de kinderen als met de ouders

We maken van actief burgerschap- en burgerschapsvorming een verbindende doelstelling voor alle scholen van ons stadsonderwijs.

Stedelijk weefsel optimaliseren

Het stadhuisgebouw blijft als kenmerkend Mortsels stadsbaken behouden Maar we optimaliseren en verruimen het stadhuis tot een aanlokkelijk open burgerhuis met o.m. de beloofde polyvalente feest/fuifruimte, vergaderruimten, de integratie van een ruime, luchtige bibliotheek, een uitnodigend stadonthaal voor alle diensten en een echt stadscafé. En we omzomen dit stadhuis 2.0 met creatief aangelegd uitnodigend groen tot aan de rand van het stadsplein.

‘Het fort’ is synoniem aan Mortsels erfgoed. Dank zij de ruim 8 miljoen euro die we hiervoor bij de Vlaamse regering konden laten vrijmaken, finaliseren we de renovatie van Fort 4 als een levendige, historisch gekleurde en groene stadsoase die vele steden ons zullen benijden. Als kers op de taart verbinden we het fort met het stadhuis én het stadsplein via een pareltje van een brug.

Een duidelijk Groenplan en aanplant- en bomenvervangschema zorgt voor het noodzakelijke ‘groen’ in onze stad.

De aanleg van een ‘stadsterras’ aan de rand van het nieuwe stadspark Oude-God wordt het sluitstuk van het omgetoverde binnengebied. Het stadsterras zal een 130-tal woongelegenheden mengen met commerciële ruimtes en een volledig nieuwe school voor het volwassenenonderwijs. Voor bezoekers, bewoners en ouders van kinderen in de Parkschool komt er een ondergrondse parking voor 250 auto’s en 600 fietsen.

De vroegere Sint-Lutgardisschool met haar voor Mortsel historisch belangrijke gevel blijft in dit stadsterras-project geïntegreerd. Het vroegere schoolgebouw wordt omgevormd tot een plek om te wonen en tot commerciële ruimte, met een ruime binnentuin die de mooie lindebomen blijft koesteren. Zo bouwen we voor de toekomst én respecteren we ons verleden.

We ontwikkelen nieuwe, groen dooraderde woongelegenheid op de site van de vroegere werf in de Sint-Benedictusstraat. De site van de Perenpitschool geven wij terug aan de buurt door zoveel mogelijk open groene ruimte te behouden in de vorm van een buurtparkje met gemeenschapsruimte.

In het kader van de verfraaiing van het Gemeenteplein moet de ‘badkamer’ (het witte gebouw van De Lijn) op het Gemeenteplein weg. We zoeken ook naar een creatieve oplossing voor een betere, aangenamere omkleding van de stroomkasten op het plein.

We renoveren de ruime kerkomgeving van Sint-Benedictus.

We willen de parking naast het voormalige Lepelhof op een doordachte manier herinrichten.

We waarderen de tuin van Hoeve Dieseghem op.

We streven naar een overeenkomst met AgfaGevaert om hun aanzienlijk groenpotentieel langs de Deurnestraat te ontsluiten en toegankelijk te maken voor de Mortselaar.

We maken een Groenplan voor de komende zes jaar. We ambiëren om openbare groene ruimte van de stad verder op te tillen boven de 10% van de totale oppervlakte.

Voor openbare verlichting en uitlichting van gebouwen wordt energiezuinige ledverlichting de standaard.

Bij (her)aanlegprojecten van het openbaar domein wordt aandacht besteed aan participatie en communicatie met de betrokken actoren. Maar inspraak moet leiden tot uitspraak. Dat laatste is een taak van de verkozenen binnen de representatieve democratie.

Comfortabel stedelijk wonen op mensenmaat

Om de sociale mix qua prijskaartje en woningtype verder te blijven verbeteren, voorzien we de komende zes jaar in 50 nieuwe assistentiewoningen, in een 100-tal bijkomende sociale panden en in meer dan 200 nieuwe, gevarieerde woongelegenheden. De volledige Sint-Lutgardisschool bijvoorbeeld wordt behouden als Mortsels monument maar wordt omgevormd naar een eigentijdse woonplek: bouwen voor de toekomst mét respect voor ons verleden!

We verfijnen de bouwcode verder om de verbetering van die woonmix te faciliteren.

Bij het aansnijden van nieuwe woongebieden willen we specifieke aandacht voor betaalbare, kwalitatieve ééngezinswoongelegenheid.

In nieuwe woonzones zorgen we samen met projectontwikkelaars voor een kwalitatieve en duurzame mix van woningen, groen en basis- en gemeenschapsvoorzieningen. We zetten hiervoor het instrument van de stedelijke ontwikkelingskosten in.

Leegstand, verwaarlozing, verkrotting en huisjesmelkerij worden actief aangepakt.

Het aanvragen en toekennen van bouwvergunningen wordt waar mogelijk verder vereenvoudigd en versneld.

We krikken de woonkwaliteit gevoelig op door voor elke nieuwe verhuring een conformiteitsattest op te leggen aan de eigenaar.

Burgers krijgen alle informatie over (duurzaam) wonen bij één loket.

We verhogen het aandeel sociale woongelegenheden verder, rekening houdend met het Sociaal Bindend Objectief, en spreiden maximaal over de hele stad.

Het stedelijk toewijzingsreglement voor sociale woningen wordt herzien en besteed nog meer aandacht aan de band met Mortsel.

We ontwikkelen maatregelen om wonen boven winkels te stimuleren.

 

 

Properder wordt grotere prioriteit

De systematische Mooi Mortsel opknap- en opfristournee doorheen de wijken bouwen we verder uit in een meer geïntegreerd samenspel met andere buurtpoetsacties. We verhogen de frequentie zodat elk stukje Mortsel nog regelmatiger aan de beurt zal komen. Bovendien stampen we ook een stevig ‘Tornado Team’ uit de grond om op een flexibel inzetbare manier het stadscentrum, de openbare parken en de publieke ruimte properder te houden.

Wij maken financiële ruimte vrij voor creatieve bewonersideeën. Daaruit ondersteunen we op een flexibele manier initiatieven van bewoners die de handen uit de mouwen willen steken voor het onderhoud of het verfraaien van hun buurt.

De strijd tegen sluikstorten kan niet gewonnen worden zonder mentaliteitswijziging bij en medewerking van de bevolking. We streven naar meer buurtboeners die zich, bv. tegen een vrijwilligersvergoeding, willen inzetten om op regelmatige basis zwerfvuil in hun straat en nabije omgeving op te ruimen en gevallen van overlast of vandalisme te signaleren.

We overwegen om Big Belly vuilbakken in te zetten op plekken met een hoge vullingsgraad.

We onderzoeken de haalbaarheid van de uitrusting van vuilnisbakken met sensoren en internet of things-toepassingen waardoor we de vullingsgraad beter kunnen monitoren.

We blijven meldingen van sluikstorten stipt opvolgen en gebruiken het GAS-reglement om kordaat PV’s uit te schrijven. De creatie van een aparte app voor sluikstortmeldingen en andere meldingen/klachten kan de dienstverlening optimaliseren.

Het sluikstort wordt systematisch doorzocht met het oog op het aantreffen van stukken die kunnen leiden tot de identificatie van de overtreder. Indien die niet in staat blijkt om de boete te betalen zal hij/zij een werkstraf opgelegd krijgen door zelf mee sluikstorten op te ruimen.

Na de aanpassing in de bouwcode kan een sorteerstraat worden opgelegd aan een groot bouwproject wanneer meer dan 35 wooneenheden worden aangelegd.

We zetten meer in op mobiele pop-uprecyclageparken via IGEAN voor mensen die minder mobiel zijn om naar het recyclagepark te gaan. Ook tijdens Mooi Mortsel tournees richten we deze Pop-up recyclageparken in.

Zuurstof pompen in verenig(ing)en

Zowel onze klassieke verenigingen als meer informele en creatieve bewonersinitiatieven zijn en blijven de slagaders voor een levendig gemeenschapsleven.

Naast de 1 miljoen euro financiële steun aan onze verenigingen, trekken we jaarlijks 25.000 euro nieuw budget uit als rechtstreekse financiële zuurstofinput. Via een open oproep kunnen alle Mortselaars hun idee voorstellen, uitwerken en laten financieren. We investeren daarnaast in grote mate in verbetering, vereenvoudigde toegang én uitbreiding van vergadermogelijkheden, atelier- en activiteitenruimte.

De nieuwe parkschool zal een brede school zijn die voor en na de schooluren infrastructuur ten dienste stelt voor publiek gebruik.

De nieuwe polyvalente zaal in het stadhuis zal de mogelijkheid bieden aan Mortselaars om op een veilige en iets grotere schaal te feesten of te fuiven. Ook de nieuwe bibliotheek en een expositieruime in het heringerichte stadhuis zullen nieuwe perspectieven bieden.

We voorzien ook een financieel en logistiek kader om ook nieuwe potentieel interessante evenementen die buiten de klassieke ondersteuningsmogelijkheden vallen, een kans te geven om ze hun ding te laten doen in Mortsel.

We willen evenementen blijven aantrekken, maar moeten ervoor opletten dat het potje niet overkookt qua geluids- of mobiliteitshinder. We zorgen ook voor een spreiding in tijd en ruimte.

Evenementen als bv de Carnavalstoet, de jaarmarkt, Sinterklaas … zijn Mortsels erfgoed. We willen deze traditionele Mortselse evenementen maximaal blijven ondersteunen.

Met een private of ‘concessie’-partner die het huidige jeugdhuis mee onder haar vleugels neemt, brengen we ook een ‘urban center voor jongeren’ binnen handbereik.

Wij verwachten van alle organisaties en organisatoren in Mortsel dat zij in hun communicatie het Nederlands hanteren.

We creëren de mogelijkheid om stads- en gemeenteplein in concessie te geven aan private organisatoren van evenementen.

De renovatie van sporthal Den Drab wordt onderzocht en aangepakt.

We maken het sportlandschap polyvalenter voor ook andere openluchtsporten dan voetbal ...

Samen met onderwijs werken we aan een concreet actieplan om alle kinderen de kans te geven te leren zwemmen in het nieuwe zwembad.

We stimuleren al onze vrijetijdsinstellingen en academies om nog meer samen te werken met elkaar en te netwerken met bedrijven en onderwijs.

We zien erop toe dat er voldoende sociale, culturele en commerciële infrastructuur aanwezig is voor actieve senioren.

Financieel gezond en niet bang van nieuwe technologie

We verhogen de globale belastingdruk niet en we schuiven onze schulden niet door naar toekomstige generaties. We gaan niet lenen voor exploitatie-uitgaven, aflossingen van leningen en rentebetaling.

We leggen een verdere doorgedreven focus op de juiste vorm van tewerkstelling voor elke taak binnen de stad: regulier, tijdelijk, jobstudent, interim, art.60, starterbaan….

Een financieel gezonde stad vergt ook een kostenefficiënt personeelsbeleid zonder de kerntaken van de stad of de doelmatige dienstverlening in het gedrang te brengen. We werken verder aan de meest kostenefficiënte organisatiestructuur.

Voor convenanten met partners werken we steeds met projectoproepen om op een transparante manier de meeste kwalitatieve invulling in de beste prijs/kwaliteitverhouding te vinden.

De stad voert voor ontwikkeling van nieuwe initiatieven en plannen een maximale ‘overheadnorm’ in qua kosten om de middelen prioritair te laten vloeien ten gunste van de burger in plaats van naar personeelskost.

Mortsel zet verder in om haar dienstverlening naar de burger te brengen via de digitale weg en nieuwe technologietoepassingen. Maar we laten mensen die minder goed met technologie overweg kunnen niet in de steek: We blijven begeleiding of een analoog alternatief bieden.

We omarmen invoering van Blockchain-technologie in onze stadsadministratie tegen 2024 om de burger administratieve rompslomp uit handen te nemen en te zorgen voor waterdichte beveiliging van privé-gegevens.

Opzichtige religieuze of ideologische symbolen zijn niet toegestaan in onze dienstverlening. We passen het arbeidsreglement aan om neutraliteit naar de burger te kunnen blijven garanderen

We zijn vragende partij voor intergemeentelijke samenwerking op allerlei domeinen binnen de Zuidrand om zo meer goede zaken voor de Mortselaar mogelijk en financieel haalbaar te maken op voorwaarde dat het voor de stad ook om een win-win resultaat gaat.