U bent hier
Mortsel steekt straatverlichting opnieuw aan
Wij kennen het verhaal. De energiekosten rezen in 2022 de pan uit: het licht ging uit – ook in Mortsel. Tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends werd de openbare verlichting gedoofd: niet prettig, maar noodzakelijk. Ondertussen is de energiecrisis voorbij en daalden de energieprijzen. Om de veiligheid op straat te verhogen draait het stadsbestuur opnieuw de lichtschakelaar aan.
Het college van burgemeester en schepenen ging op zoek naar een evenwicht tussen het veiligheid, besparingen en de milieuwinst op vlak van CO2-uitstoot en lichtvervuiling. "We willen de verlichting weer laten branden, maar hoe dit gaat gebeuren, beslissen we in de gemeenteraad van oktober. Een optie is om één op de twee verlichtingspalen weer te laten branden”, zegt onze burgemeester Erik Broeckx.
Verstandig doven en dimmen
Alle openbare verlichting in Mortsel wordt stapsgewijs omgevormd tot ledverlichting. Dit proces noemen we ‘verledding’. Stapsgewijs zorgt dit voor een vermindering van elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting met 40% tegen 2030.
Fluvius wil de ‘verledding’ versnellen. Dat is de ombouw van de openbare verlichting richting LED-verlichting in 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf werkt voortaan toe naar 2028 i.p.v. 2030 als jaar waarin alle 1,2 miljoen straatlampen van led-technologie voorzien moeten zijn.
Door de versnelling moeten in de toekomst circa 133.000 straatlampen per jaar omgebouwd worden. Fluvius zal dus extra leveranciers en aannemers contracteren om die versnelling mogelijk te maken. Deze stap vermindert de energiefactuur van de lokale besturen in de komende jaren sneller.