U bent hier
Keukenlabo doet vergeten gerechten herleven
De Lobbeskoek, het Beulingtaartje en het Mortselse Dieu’ke. Dat zijn de drie gerechten die het project ‘Mortsel: weer heerlijk thuis’ donderdag voorstelde in de erehal van het stadhuis met als doel het trio bij het grote publiek te herlanceren.
Investeren in authenticiteit. Daar draait het om bij het project dat een samenwerking omvat tussen de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, de Heemkundige Kring en pakweg Unizo-Mortsel. Eerder werden zo ook de culinaire wandeling ‘De Postiljonroute’ en de ‘Kastelenroute’ op Mortsel losgelaten.
Nieuwe gerechten zagen vanuit diezelfde insteek al het levenslicht. Maar ook oudere gerechten krijgen dus een nieuw leven. “We stellen ze weer voor aan de Mortselaar”, vertelt mede-initiatiefnemer Dirk Brentjens. “Vandaar dat ons keukenlabo de voorbije maanden op volle toeren draaide.”
Hulp van slager en bakker
En dat met de hulp van Slager Jan Beyens en bakker Raphaël. “Samen creëerden we opnieuw de Lobbeskoek, het Beulingtaartje en het Mortselse Dieu’ke. De Lobbeskoek van weleer die onvermijdelijk samenhangt met de lokale carnavalstraditie ( Lobbes ging ter ziele en de huidige carnavalsvereniging is Karnamor, red.) is dankzij het recept uit de archieven van bakkersfamilie De Castro een afgeslankte koek geworden van bladerdeeg gevuld met abrikozenjam en amandeldeeg. Deze lijkt eerder op een narrenmuts dan op de toenmalige steek van prins carnaval. Hopelijk stimuleren we hiermee de collega-bakkers om met de koek onze stad verder lekker op de kaart te zetten.”
Lekkernij
Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het Beulingtaartje en het Mortselse Dieu’ke. Het taartje is een lekkernij op basis van beuling, appel en ui. Terwijl bij het Mortselse Dieu’ke het gekende Brasvargehakt wordt gecombineerd met gerookt spek en het stadsbier Oudegodje, een knipoog naar het Mortsele Oude God-gebied. “We blijven innoveren en trekken zo nog beter de culinaire kaart van ons Mortsel. Dankzij onze nieuwe producten brengt de lokale economie hulde aan haar erfgoed. En dat moeten we allemaal koesteren”, besluit Dirk Brentjens.
Bron: Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid, Do. 09 Mar. 2017, Pagina 18