U bent hier
Hoevetuin Dieseghem feestelijk geopend
In de 17de eeuw vonden Pieter Paul Rubens en zijn gezin rust, ontspanning en vertier in de tuin. In deze hoving kruisten dienstmeiden, tuinmannen en leerjongens elkaar tijdens hun drukke dagtaken. Hier keuvelde Rubens met zijn Isabella en Helena. Speelde hij met z’n opgroeiende kinderen en verwelkomde hij kunstenaars en belangrijke gasten voor een informele babbel met de geur van exotische sinaasappel- en limoenbomen in hun neuzen. Rubens was een trendsetter en plantte zaadjes voor hippe wandelvergaderingen. Vandaag beleeft de bezoeker opnieuw deze groene parel in het hartje van Antwerpen.
Op een boogscheut van Hopland werd op 1 september de hoevetuin van Mortsel officieel geopend. De tuin van Dieseghem is een bezaaid en betoverend stukje natuur geworden, een historische plek waar in de 9de eeuw boeren en monniken hard werkten, maar er werd ook gerust en plezier gemaakt.
De bakermat van Mortsel
Het eerste spoor van onze hoeve vinden we terug in 869. Het is de bakermat van onze stad, het enige overblijfsel van de enorme Frankische villa ‘Tissengien’, die het gebied van het huidige Mortsel, Hove en Edegem omvatte. Misschien is dit historische gegeven wel een basis voor een mogelijke fusie? Samen met het natuurgebied Klein-Zwitserland geeft deze plek zuurstof aan de stad. Seizoen na seizoen beleven we hier alle vormen van cultuur. Het is een plek die liefde ademt door de vele trouwers die hier hun ja-woord geven. Vandaag voegen we hieraan nog iets moois toe: de vernieuwde tuin!
Beleving staat centraal
Het is niet zomaar een tuin. Het is een historische hoevetuin met meerdere mogelijkheden tot beleving. Erfgoedliefhebbers ontdekken hier oude fruitrassen en historische groentegewassen. Zien, horen, proeven, ruiken en voelen maken de beleving uniek. Je zintuigen geven immers kleur aan elke ervaring. Hier ontdek je verschillende eetbare planten. Als de vruchten rijp zijn, mag je ze plukken en proeven. Kunstenaars en bewonderaars vinden hier schoonheid en mogelijk een tentoonstellingsruimte.
Alle mensen die nood hebben aan rust, stilte, bezinning vinden hier zeker dé plek. Buurtbewoners zijn meer dan welkom. Ze mogen zelfs de handen uit de mouwen steken. Het is een mooie, groene plek waar ruimte is voor ontmoeting en troost. Je kan er in alle rust verstillen, rouwen en troost vinden in de schoonheid van de natuur. Je kan er ook samenkomen, delen en verbinden.
Het lokale bestuur stelt graag dit terrein ter beschikking van VELT afdeling Koude Beek. Een geëngageerde ploeg leverde op relatief korte termijn prachtig werk. Concreet keurde het bestuur op 24 oktober 2023 de overeenkomst goed. 11 maanden later staan wij hier op de plek voor de officiële opening.
Passie
Wat een werk! Wat een drive! Wat een geëngageerde ploeg, geleid door o.a. Geert! Boer Geert wist verdomd goed hoe de vork aan de steel zat en wat hij wilde. Hij liet ons allemaal in het gareel lopen. Hij nam soms wat te veel hooi op zijn vork, maar alles kwam uiteindelijk goed. Al zijn schaapjes staan nog niet op het droge. Dat is duidelijk, want zijn vragenlijstje en wenslijstje aan het lokale bestuur wordt niet korter, maar langer …
Ik citeer graag de kracht achter dit succesverhaal. “Wanneer mogen wij uitbreiden naar de andere tuin achter de Hoeve? We kunnen er iets moois van maken. Echt! Of misschien moeten wij de waterput opnieuw uitgraven? Een goed idee om aan regenwater te komen en dat opnieuw te gebruiken. De Heemkundige kring kan dan hopen op veel erfgoedschatten uit de bornput van de stad. Ik kreeg geen tijd om na te denken, want Marc had zijn schop al vast en wou onmiddellijk starten. Geëngageerd noemt men dat.”
Oproep
Ik lauwer de initiatiefnemers Geert en Sara, Marc van vzw VELT, afdeling Koude Beek en - niet te vergeten - de startgroep met maar liefst 85 vrijwilligers. Proficiat voor het resultaat, dat letterlijk en figuurlijk nog moet groeien.
“Het is meer dan een tuin. Het is een plek, die engagement ademt, een plek voor het verleden en de toekomst, een plek voor kunst en schoonheid, een plek voor verdriet, hoop, troost en geluk, een tuin die mensen en hun gedachten samenbrengt en verbindt. Allemaal fantastische engagementen die we graag als stad voluit ondersteunen.”
“Laten we uitkijken naar het moment dat de Mortselaar hier kan plukken en oogsten: appels, de dubbele belle fleur; peren, calebas à la reine, Josephine de Malines; bruine kriek; kersen en krieken, bigarreau noir, bigarreau rose et blanc, dikke Waalse kriek, noordkriek; pruimen, de Vlaamse blauwe mirabelle, belle de Louvain, … Oude en vergeten groenten, kardoen, artisjok, eeuwig moes, Russische kool, brave hendrik, warmoes, …