U bent hier
Avonturencircuit Fort 4 vordert stap voor stap
Het avonturenparcours zag het levenslicht in het jeugdbeleidsplan 2011-2013. Het moet kinderen naar Fort 4 lokken en stimuleren om weer buiten te spelen in de natuur. In opdracht van de provincie organiseerde de vzw Karuur in samenwerking met jeugddienst vervolgens een uitgebreid inspraakproject onder de Mortselse jongeren, op scholen en bij de jeugdverenigingen. Dat rapport werd in juni vorig jaar afgeleverd bij het college, vergezeld van positieve adviezen van de ambtelijke werkgroep die werd opgericht om heel het dossier te begeleiden.
En nu gaat de stad dus een studie bestellen. "Specialisten werken nu een concept en een ontwerp uit", verduidelijkt jeugdschepen Erik Broeckx (N-VA). "En wij kiezen uit dat aanbod wat we laten uitvoeren. Het zullen niet zozeer speeltuigen zijn, maar eerder losse elementen. Van zogeheten soldaten en ridders in stamvorm tot een boomhut en bruggen."
Onduidelijkheden
"Omdat het Ruimtelijk Uitvoerings Plan (RUP) van ons fort niet helemaal vastligt, zijn er momenteel weliswaar nog wat onduidelijkheden rond het avonturenparcours. Daarom gebeurt de aanleg in twee fases", verklaart Broeckx.
Davina Deherdt van CD&V gelooft alvast dat het parcours een belangrijk rol kan spelen voor Fort 4. "Dit moet veel meer mensen naar ons fort lokken."
Schepen Broeckx garandeert dat de gemeenteraad na de studie het laatste woord heeft over de finale invulling van het avonturenparcours. Voor de studie ligt 15.000 euro opzij.
Het parcours zelf kost Mortsel zo'n 150.000 euro. "Dankzij Gids- Projecten van Agentschap Natuur en Bos maken we kans op heel wat subsidies. Daarom is deze studie ook zo belangrijk. Worden we laureaat dan kunnen we tot 80 procent van de kosten recupereren." In juni moet het ontwerp voor het parcours klaar zijn en worden de lastvoorwaarden voor de uitvoering vastgelegd. Nadien volgt dan de gunning en met een beetje meeval kan de aanleg nog dit jaar aanvangen.