Zwemmen met zicht op de fortgracht

Op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Zwembad

Tijdens maart 2017 moeten de werken voor het nieuwe zwembad ‘Den Bessem’ in Mortsel aanvatten. Dat lieten de architecten verstaan bij de voorstelling van de plannen van het intergemeentelijk zwembad waarbij Mortsel samenwerkt met Hove, Borsbeek en Edegem. “Een nieuw zwembad moet nieuwe zwemmers aantrekken. We mikken per jaar op 230.000 zwemmers in het nieuwe gebouw”, kijkt Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA) vooruit.

Deze week wordt de stedenbouwkundige aanvraag ingediend. Daarna is het aan de aannemersgroep Cordeel, Hellebrekers Technieken en Slangen+Koenis Architecten om het zwembad tegen september 2018 op te leveren. Het huidige zwembad aan de Liersesteenweg wordt afgebroken.

 

Mooie parkomgeving

Het nieuwe gebouw komt op exact dezelfde locatie. “Bij de opmaak van de plannen viel ons op dat het zwembad in een mooie parkomgeving ligt aan de rand van de fortgracht. Door de nieuwe baden anders te oriënteren, krijgen de zwemmers zicht op de mooie gracht en hebben ze het gevoel tussen de natuur en de bomen te zwemmen. Verder wordt het een heel open gebouw. Als je langs de inkomhal binnenkomt, kan je via een glaspartij door het hele gebouw kijken”, legt architect Erik Slangen uit.

Naast de inkomhal is er plaats voor kleedkamers voor groepen en individuen, douches en toiletten, een 25-meterbad en een instructiebad van 12,5 meter op zeven. De buitengevels krijgen rode tinten. De toegangsmogelijkheden voor rolstoelgebruikers worden zo optimaal mogelijk gebruikt. “We zijn er fier op dat de toegankelijkheid ook op maat is van de G-sporters”, geeft burgemeester Erik Broeckx van Mortsel aan. Het zwembad wordt heel duurzaam. Er geldt een hergebruik van water van zeventig procent en overal komt er LED-verlichting. De totale kostprijs van het project bedraagt zes miljoen euro. “Hiervan wordt 1,8 miljoen euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Voor de rest van de kostprijs en vooral voor de exploitatie van het zwembad hebben we een overeenkomst van dertig jaar met Hove, Borsbeek en Edegem. Er is een verdeelsleutel uitgewerkt waarbij de gemeenten betalen volgens het aantal zwemmers per jaar. We rekenen hierbij op het schoolzwemmen wat goed is voor honderdduizend leerlingen uit de deelnemende gemeenten. We verwachten ook meer zwemmers door het nieuwe project en rekenen op honderdduizend burgers die jaarlijks komen zwemmen met daarnaast nog een dertigduizend zwembeurten van de zwemclubs”, verklaart Broeckx.

Het zwembad ‘Den Bessem’ zal beter ingewerkt worden in de parkomgeving van het Fort. “We plannen een renovatie van ons stadhuis. Hierbij behoort een opwaardering van de achterzijde van het stadhuis en de aanleg van een brug over de fortgracht. Fietsers en voetgangers moeten op termijn op een aangename manier vanuit het centrum en langs het parkgebied van het fort naar het zwembad kunnen gaan”, besluit Broeckx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is