Parkschool opent maandag

Op 4 november 2016, over deze onderwerpen: Parkschool

Een 450 leerlingen van de lagere scholen Sint-Lutgardis en de Guido Gezelleschool, ‘de dierenschool’, zullen maandag in Mortsel hun intrek nemen in de nieuwe Parkschool. De laatste hand wordt gelegd aan de afwerking en de inrichting. “Het is 21 jaar geleden dat we het plan opstartten voor de nieuwbouw”, zegt burgemeester Erik Broeckx (N-VA).

De Parkschool, een passiefgebouw, bevindt zich in het parkgebied Oude God tussen de Mechelsesteenweg en de Edegemsestraat. “De lagere school is klaar voor de leerlingen van Sint-Lutgardis en de Guido Gezelleschool. Na de vakantie begint de afbraak van de naastgelegen oude Guido Gezelleschool. Op die plaats kom tegen november 2017 fase twee van de Parkschool. Dat wordt de kleuterafdeling voor ongeveer 250 kleuters met speelplaats en polyvalente ruimte voor de kleuters van Sint-Lutgardis en de Perenpit”, vertelt de burgemeester.

De afgewerkte fase één bestaat uit een achttien klassen, een lerarenkamer, kantoren, een sporthal, een overdekte fietsenstalling en een speelplaats. Op de speelplaats valt meteen de trap op die naar de toekomstige groendaken moet leiden. “Aan de voorzijde komen na de bouwwerken een bioklas en weiden voor de dieren van de Guido Gezelleschool. Achter deze weiden komt een openbaar park. Door de aanleg van het park en de groendaken zal je op termijn een effect krijgen alsof het park over de school golft.”

Voor Broeckx is het een opluchting dat de school kan openen. “Het is 21 jaar geleden dat ik de plannen opstartte. Er was toen al sprake van drie scholen samen te brengen omdat ons scholenpatrimonium was verouderd. Het is een lijdensweg geworden, maar dankzij ‘Scholen voor Morgen’ is er een doorbraak gekomen. De stad zal gedurende dertig jaar huur betalen aan ‘Scholen voor Morgen’, die na die periode het gebouw aan de stad Mortsel zal overdragen.”

 

Kennismaken

De afgelopen maanden hebben de directeuren en de leerkrachten van de drie scholen ook hard gewerkt om de kinderen voor te bereiden. Dit en vorig schooljaar hebben we klas- en schooldoorbrekende activiteiten gehouden. De leerlingen van de scholen zijn bijvoorbeeld samen op bosklassen geweest. Op die manier hebben ze elkaar leren kennen. Aangezien we midden in een schooljaar zitten, verhuizen de klassen zoals ze nu in hun oude school zijn samengesteld. Maar vanaf volgend schooljaar worden ze gemixt”, zegt Peter Lahousse, directeur van de Guido Gezelleschool.

Vanaf maandag vinden weer klasdoorbrekende activiteiten plaats. “Per drie klassen is er een open ruimte waar de kinderen kunnen knutselen, eten, dansen of andere activiteiten doen”, besluiten de burgemeester en de directeur. De ouders zijn woensdag tussen 16 en 19 uur welkom om de Parkschool te ontdekken.

 

Bron: Het Laatste Nieuws/Antwerpen Zuid, Vr. 04 Nov. 2016, Pagina 18

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is