N-VA Mortsel opgetogen met Vlaamse subsidie voor restauratie Fort 4

Op 7 juni 2016, over deze onderwerpen: Fort 4

Mortsel krijgt van de Vlaamse regering een subsidie van meer dan 6,5 miljoen euro voor de restauratie van Fort 4. “Goed nieuws!”, reageert een opgetogen schepen van Erfgoed Lieve Voets (N-VA).

Het Mortselse Fort werd gebouwd tussen 1860-1865 en vormt het sluitstuk van de Brialmontfortengordel die Antwerpen moest verdedigen. De stad Mortsel werkte de voorbije drie jaar een ‘Masterplan Fort 4’ uit om dit historisch patrimonium te herbestemmen en herwaarderen tot een open, aantrekkelijke site met een breed maatschappelijk draagvlak.

De Vlaamse subsidie kan nu zorgen voor een versnelde restauratie op korte termijn. Samen met de 2 miljoen euro die Mortsel voor het project vrijmaakt, zal werk worden gemaakt van een creatief bedrijvencentrum in het binnenfort, een horecagelegenheid in het officierengebouw en aan de buitenzijde van de fortgracht komt een openluchttentoonstellingsruimte. Die moet tijdens de zomermaanden dienst doen voor verschillende culturele activiteiten. Door delen van het fort te verhuren voor diensten en activiteiten hoopt de stad een financiële return te krijgen voor deze grote investeringen.

De restauratiewerken omvatten onder andere de reiniging en herstelling van het interieur van het reduit. De brug over de vestinggracht wordt vlot toegankelijk voor voetgangers en gemotoriseerd verkeer en er zal een parkeerterrein voorzien worden voor personen met een handicap. De volledige restauratiewerken zouden vijf tot zes jaar in beslag nemen. Tegen het najaar moet de definitieve planning van de restauratie rond zijn..

De Vlaamse subsidie is een beetje de kers op de taart van de geleverde inspanningen. Nu kunnen we echt vol vooruit met het Fort”, aldus nog schepen Voets.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is