Mortselheimpark

Op 8 februari 2024
‘Fontein Sprong’ van Stefan Bongaerts

 

Mortsel heeft heel wat te bieden. Naast het standbeeld van Lieven Gevaert kent Mortsel heel wat beelden. Je hebt ‘den Deurnestrater’, ‘de Sloeber’ op het dak van het station Oude-God, ‘de Schaduw’ aan het Mulitiversum, de omgekeerde Piëta en de waanzin van Laszlo Toth vlak bij de sacrale ruimte van PC Sint-Amedeus, de uilen van Joris Buseyne in de stille tuin van Sint-Lodewijk, het oorlogsmonument van Floris de Cuijper, de preekstoel van Jan De Kegel in Sint-Benedictus uit 1642, het grafmonument van Henriëtte van den Bergh, het offer van onze kinderen voor de vrede en uiteraard de ‘Fontein Sprong’ op het Gemeenteplein.

Met het beeld ‘Fontein Sprong’ van Stefan Bongaerts op het Gemeenteplein drukken we symbolisch ons vertrouwen uit in de toekomst. De Antwerpse Waterwerken schonk het beeld aan de stad. Waarom zetten we deze trend niet verder en zoeken we niet naar een nieuwe samenwerking met het Middelheimmuseum? Zo krijgen we meer beelden in de openbare ruimte.

“Cultuur verbindt, maar dat hoeft niet per se in een schouwburg. De schaarse open ruimte kan gebruikt worden om cultuur tot bij de mensen te brengen en zo voor gespreksonderwerpen te zorgen”, zo meent ons N-VA-bestuurslid Joost Houtman. “Het Middelheimpark heeft meerdere werken op reserve. Kan Mortsel niet de plek worden waar zulke werken tijdelijk nieuw leven krijgen? Zo wordt Mortsel een MORTSELHEIMPARK.” Onze schepen voor cultuur Ilse Lacante draagt het idee een warm hart toe. “Dat kan volk naar Mortsel lokken”, meent ze. “De nieuwe bewindsploeg moet werk maken van dit idee. Het vult het rijke aanbod van de bestaande, diverse wandelroutes en ons patrimonium aan.”

Onze burgemeester Erik Broeckx is het idee genegen. “Samen met dit MORTSELHEIMPARK moet ons stadhuis een huis voor en van de burger worden. Het moet een huis van de kunsten zijn. De glasramen van onze kunstenaars Herman Wauters en Eugeen Yoors, het werk van onze keramist Theo Melens in de statige inkomhal van het stadhuis, de talrijke werken van schrijvers, dichters, tekenaars en schilders moeten onze jonge kunstenaars in Mortsel blijven injecteren. Met het MORTSELHEIMPARK maken we van onze stad een sterk merk!”

Dirk Brentjens

voorzitter N-VA Mortsel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is