Mortsel neemt haar sociale rol op

Op 30 december 2023

Bijna vijftig jaar geleden bouwde het OCMW tien appartementen aan de Guido Gezellelaan. Als bescheiden woningen kwamen ze op de huurmarkt. De doelgroep voor deze bescheiden woningen zijn mensen die moeilijk een woning vinden op de private markt, maar te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Sociale woningen worden toegewezen door sociale huisvestingsmaatschappijen. De woningen aan de Guido Gezellelaan zijn geen sociale woningen.

 

Vlaanderen wil het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden en geografisch spreiden. Elke gemeente kreeg daarom een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd. Binnen een vastgestelde termijn moet de gemeente op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren. Het is aan de gemeente om concrete initiatieven te nemen om tijdig dit BSO te behalen. “Wij bouwen het sociale patrimonium in onze stad niet af. In tegendeel: Mortsel haalt 120 procent van zijn bindend sociaal objectief. Onze stad heeft meer sociale woningen op zijn grondgebied dan de Vlaamse overheid vraagt,” aldus Erik Broeckx, onze burgemeester. “Als bestuur willen we geen bescheiden woningen bezitten, noch onderhouden. Daarom wordt de woonblok verkocht. De appartementen blijven minstens nog twintig jaar bescheiden woningen. De stad zal de Populier voor dezelfde periode huren. De gemeenschapsfunctie en het buurtrestaurant blijven behouden.

 

Mortsel is een stad die haar sociale rol opneemt. De stad telt 338 sociale huurwoningen en 124 SVK (sociaal verhuurkantoor)-woningen. Hiermee levert het bestuur een grote bijdrage tot betaalbaar wonen in de Zuidrand en blijven we inzetten op het verhogen van de woonkwaliteit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is