Laatste restauratiefase Fort 4 in Mortsel: het officierspaviljoen

Op 30 april 2022

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 422.356,76 euro toe voor de restauratie van Fort 4 in Mortsel. “Dankzij de meerjarenovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de stad Mortsel kan Fort 4 gedurende vijf jaren rekenen op een structurele restauratiepremie. Van 2018 tot 2022 is een totale premie van 6,5 miljoen euro voorzien. In 2022 is het tijd voor de laatste restauratiefase. Het officierspaviljoen is aan de beurt en zal na restauratie gebruikt kunnen worden voor horeca doeleinden. Ik ben alvast heel erg benieuwd naar het eindresultaat”, zegt minister Diependaele. “Het Fort is toegankelijk als groengebied, en de stad stelt het domein open voor sport, recreatie en culturele activiteiten. In de zomermaanden kan je op deze unieke locatie terecht in een gezellige zomerbar. Door ons erfgoed te onderhouden en gebruiken, garanderen we het behoud van deze waardevolle getuige van onze geschiedenis.”

De Vlaamse Regering sloot met de stad Mortsel een meerjarenovereenkomst af om Fort 4 in Mortsel te restaureren. Fort 4 is het best bewaarde fort van de Brialmontgordel. Het interieur van het officierspaviljoen wordt gerestaureerd. Het baksteenmetselwerk van muren en gewelven is beschadigd door vochtinfiltratie en wordt gerestaureerd. De wanden en gewelven worden opnieuw afgewerkt met een kalkpleister. De houten vloeren op het gelijkvloers zijn te hard aangetast door vocht en worden vernieuwd. Op de verdieping kunnen enkele vloeren nog gerestaureerd worden. Te slechte planken worden aangevuld met nieuwe. De historische trappen worden gerestaureerd. Enkele originele haarden blijven bewaard en worden ook gerestaureerd.

Na de restauratiewerken zal het officierspaviljoen gebruikt worden voor een horeca uitbating. De functionele restauratiewerken passen in het masterplan Fort 4 van de stad Mortsel om dit historisch patrimonium te herwaarderen tot een open, aantrekkelijke site met een breed maatschappelijk draagvlak.

Achtergrondinformatie

Het Mortsels Fort werd gebouwd tussen 1860-1865. Het is het basisfort van de Brialmontfortengordel. Samen met de andere zeven forten vormde het een verdedigingsgordel rond Antwerpen. De gordel ontstond in 1830 uit de noodzaak om een zelfstandig nationaal verdedigingswerk te hebben dat dienst deed als laatste wijkplaats in geval van oorlog, en maakt zo deel uit van een belangrijk deel van onze geschiedenis. In 1984 werd het gebouw beschermd als monument omwille van de cultureel-historische waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is