Jan Veestraeten overleden

Op 10 oktober 2023

Jan Veestraten, journalist & Vlaams-nationalist, overleden (1938-2023)

Vandaag staan we stil bij het leven van Jan Veestraeten, overleden op 7 okotber 2023 in UZA te Edegem.  

Jan was een bekende in Mortsel en duidelijk een gedreven kracht die een warm hart had voor ons culturele erfgoed en ons patrimonium. Zijn lezingen over de Vlaamse Vredesbeweging (VOS) tijdens de VOS-activiteiten in Mortsel werden erg gewaardeerd.

Jan zette zich zijn hele leven lang in voor de Vlaamse Beweging: zo was hij in zijn studentenjaren actief in het KVHV, promotor van het Algemeen Beschaafd Nederlands, richtte het Vlaams Nationaal Bezinningscentrum op (een voorloper van de Vlaams-Nationale Debatclub) en medestichter van het Nieuw Vlaams Toneel-De Waag. Als journalist was hij medewerker van 't Pallieterke (1966-1980) en redacteur van het - inmiddels verdwenen weekblad - Panorama. Van 1979 tot 1996 was hij redacteur van de Gazet van Antwerpen. 

Mortsel verliest hierbij een fiere Vlaming met een kritische pen en een verzorgde taal. Stilstaan bij een overlijden is jezelf in vraag stellen. Het is dan ook goed het feestboek van de jarige Guido Gezelle te nemen en samen met Jan te mijmeren.

 

'k Hoorde zo geerne de vogelkens schuifelen’

 

N-VA Mortsel wenst de familie veel sterkte.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is