“Gevel mag niet tegen de vlakte”

Op 25 maart 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Ruimtelijke ordening

Wordt de Sint-Lutgardisschool - het Mortsels oorlogssymbool bij uitstek - alsook de gevel volledig of gedeeltelijk afgebroken? De vraag alleen al leidt tot bijzonder grote verontwaardiging. De stad laat naar aanleiding van de verdere ontwikkeling van het parkgebied Oude God beide pistes onderzoeken.

Komende dinsdag passeert het dossier op de gemeenteraad. Toch waaide er al behoorlijk wat stof op tijdens de afgelopen commissie. Het stadsbestuur trekt namelijk de markt op om te onderzoeken wat er mogelijk en haalbaar is qua ontwerpen voor de verdere invulling van Oude God. Meer specifiek betreft het de ontwikkeling van het zogeheten Stadsterras, dat nieuwe bebouwing omvat in de rand van het parkgebied.

 

Platgebombardeerd

Een onderdeel daarvan is de huidige Sint-Lutgardisschool aan de Mechelsesteenweg. De school werd in april 1943 grotendeels platgebombardeerd door de geallieerden. Daar kwamen heel wat kinderen en leerkrachten bij om het leven. “We vragen dat geïnteresseerde ontwikkelaars twee pistes bekijken: mét behoud van de gevel of een volledige nieuwbouw waarin fundamentele elementen bewaard blijven”, schetst burgemeester Erik Broeckx (N-VA) de bijhorende selectiecriteria. “Als stadsbestuur kennen we als geen ander de historische en emotionele waarde van de Sint-Lutgardisschool. We willen dus zeer voorzichtig omspringen met de symbolische betekenis. De vraag die we nu stellen: tot waar zijn Mortsel én alle inwoners bereid financiële inspanningen te leveren om de hele gevel te bewaren? Wij vinden dat we de twee alternatieven moeten bekijken en vragen via de openbare aanbesteding dat de kandidaten die oefening maken. Ze moeten een duidelijk ontwerp voorleggen, zodat wij nadien als stad een overwogen beslissing kunnen nemen. Vandaag stellen we dus allerminst dat alles moet worden afgebroken.

“De gevel van Sint-Lutgardis mag onder geen beding tegen de vlakte. Wij zullen ons daar zeer hevig tegen verzetten en alles in de strijd gooien om deze te bewaren”, stelt Naranjo Decamps (Mortsel Anders) kordaat. “We mogen niet dezelfde fout maken als bij de afbraak van het oude gemeentehuis. Geen enkele ontwikkelaar zal een voorstel indienen mét behoud van de volledige gevel. Omdat dit economisch gewoon niet interessant is.”

“Dat zou ontzettend jammer zijn”, stelt Bruno Gastmans, de voorzitter van de Heemkundige Kring van Mortsel die vandaag met z’n lokalen in de kelder van de Sint-Lutgardisschool huist. “We vinden zelfs dat het een beschermd monument moet worden. De school staat voor de heropleving van Mortsel. Op z’n minst moet die gevel blijven”, besluit Gastmans.

 

Bron: Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid - 25 Mar. 2017Pagina 32

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is