Geen lage-emissiezone in zuidrand

Op 8 maart 2017, over deze onderwerpen: Milieu, Mobiliteit

Er komt voorlopig geen lage-emissiezone in de Antwerpse Zuidrand. Dat hebben de burgemeesters beslist op het kantonnaal overleg.

De burgemeesters van de zuidrand halen meerdere argumenten aan om het voorstel af te voeren.

“Het is een dure operatie en ook het hoge aantal invalswegen maakt het moeilijk om dit te organiseren”, zegt Boechouts burgemeester Koen T’Sijen (Pro). “Er zijn ook sociale overwegingen. Niet alle mensen met een wagen die niet voldoet aan lage emissies hebben de financiële middelen om zich een nieuwe auto aan te schaffen. Bovendien lijkt het decreet niet toe te laten dat gemeenten dit gezamenlijk beslissen.”

De burgemeesters verwachten wel dat er vanuit de Vlaamse regering een globaal beleid gevoerd gaat worden. “De lage emissie kan eventueel ook afgedwongen worden door de normering rond uitstoot te verstrengen en te laten controleren in de autokeuringscentra”, besluit T’Sijen. “Een consensus om het samen in te voeren was er zeker niet. Elke gemeente heeft nog teveel vragen”, zegt Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA). “De invoering van een Lage-emissiezone zou ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de vele marktkramers.

De Mortselse burgemeester vindt het voor zijn stad te vroeg om nu al een keuze te maken. “Het schepencollege heeft wel beslist om deel te nemen aan een studieaanbod van de stad Antwerpen om samen met hen te laten onderzoeken welke maatregelen er moeten genomen worden om de bestaande lage-emissiezone in de toekomst eventueel uit te breiden. De resultaten van deze studie en de ervaringen van Antwerpen zullen een duidelijker beeld geven om een uiteindelijke keuze te kunnen maken.”

 

“Vervuiling nog aanvaardbaar”

Koen Volckaerts (N-VA), burgemeester van Hove, zegt dat uit de cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de vervuiling nog aanvaardbaar is. “Al zijn er wel piekbelastingen, maar dan vooral op de grote verkeersassen.”

Als de lage-emissiezone er in een later stadium alsnog zou komen kan Vlaanderen volgens Volckaerts best een voorbeeld nemen aan de manier waarop Duitsland deze problematiek aanpakt.

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Mechelen-Lier - 08 Mar. 2017, Pagina 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is