“Elke dag is het ergens 5 april 1943”

Op 3 april 2017, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen, Erfgoed

74 jaar na het vreselijke bombardement op Mortsel is zaterdag, met een herdenkingsviering en een bloemenhulde op de begraafplaats van Mortsel-Dorp, het vreselijke bombardement van 5 april 1943 herdacht. Daarbij verwees burgemeester Erik Broeckx (N-VA) uitdrukkelijk naar de huidige golf van terroristische aanslagen.

Herinnering werd de kracht van 5 april. Want de jaren vergleden, maar de herinnering niet”, sprak burgemeester Erik Broeckx (N-VA) bij het neerleggen van de bloemen. “De herinnering aan die ene dag blijft haarfijn, spreekt in beelden, soms tranen en voelt ook na 74 jaar nog steeds onrechtvaardig aan.”

De balans van het zogenaamde ‘friendly fire’ - de geallieerde bommen vielen per vergissing op het centrum van Mortsel - was dramatisch: 936 doden onder wie 209 kinderen, 1.342 gewonden en een niet te overziene materiële schade. “Ook vandaag is het ergens in de wereld 5 april 1943 en vallen er duizenden onschuldige slachtoffers in een waanzinnig conflict of een oorlog. Al is er nu een nieuwe manier van oorlog voeren, terrorisme. Iets meer dan een jaar geleden troffen de aanslagen in Zaventem en Brussel ons allen. We werden allemaal geviseerd, levens werden verwoest. Het menselijke leed is onnoembaar.”

Broeckx sprak ook zijn dank uit aan politie, veiligheidsdiensten, hulpdiensten en militairen: “Mensen die dag en nacht instaan voor onze veiligheid. De wereld en Europa zullen nog donkere dagen doormaken. De barbarij en het geweld zijn niet verdwenen. Maar de verlichting is sterker dan de duisternis.

Volgend jaar is het bombardement op Mortsel toe aan zijn 75ste herdenking en vindt er opnieuw een grootste jubileumviering plaats. Vlaams Minister-President, ook bevoegd voor Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois (N-VA) liet onlangs weten dat hij een premie van 550.000 euro gaf voor de restauratie van het erepark en het oorlogsmonument op de begraafplaats van Mortsel.

 

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Antwerpen, Ma. 03 Apr. 2017, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is