Duidelijkheid over Sint-Lutgardis

Op 29 maart 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Ruimtelijke ordening

De Sint-Lutgardisschool bekleedt een bijzondere plaats in het collectieve geheugen van de stad Mortsel en in de persoonlijke levensgeschiedenis van vele Mortselaars. Als stadsbestuur kennen wij als geen ander de historische en emotionele waarde van dit gebouw. Bij het Amerikaanse bombardement op Mortsel op 5 april 1943 werd de school zwaar getroffen. Onder meer de volledige voorgevel op de Mechelsesteenweg stortte daarbij in. De heropgebouwde gevel kreeg daarom een symbolische betekenis voor de heropstanding en de weerbaarheid van Mortsel en zijn bewoners, en voor de herdenking van de vele slachtoffers.

Het is deze waarde als geheugenplek die de gevel een bijzonder statuut geeft bij de Mortselaars. Dat beseffen we. Stad Mortsel is dan ook allerminst van plan om deze herinneringsfunctie verloren te doen gaan. Maar als stad kunnen we niet blind beslissen. We moeten eerst de kosten van bouwen, verbouwen, renovatie laten berekenen vóór we een beslissing nemen. Dat heet goed bestuur. Daarom willen we even verduidelijken wat er nu wél en niet beslist is.

 

Wordt de gevel volledig afgebroken?

Neen. Minstens een deel van de gevel wordt sowieso behouden. Ofwel in zijn totaliteit ofwel in een nieuwere versie waarbij fundamentele elementen van de huidige gevel bewaard blijven. Alle geïnteresseerde ontwerpers zullen 2 voorstellen moeten doen. Een voorstel waarbij ze de huidige gevel volledig bewaren én een voorstel waarbij ze een modernere versie voorstellen en de huidige gevel nieuw leven inblazen door fundamentele elementen van de gevel te integreren in een nieuw concept. Dit alles met respect voor de historiek van die belangrijke plek.

 

Beslissen de architecten en projectontwikkelaars over welke versie het wordt?
Neen. Alle kandidaten moeten twee voorstellen maken voor de ontwikkeling van de site, maar het is het stadsbestuur dat al die voorstellen naast elkaar legt en uiteindelijk de knoop doorhakt.  De herdenkingswaarde van de gevel zal een belangrijk element zijn waarop we de ontwerpen zullen beoordelen. Wat het vandaag voor vele Mortselaars is, moet het ook in de toekomst blijven: een geheugenplek !

 

Waarom kiezen voor twee voorstellen, een volledig behoud én een modernere versie?
De huidige gevel heeft een hoge emotionele waarde bij heel wat Mortselaars. Maar tegelijk is het gebouw ook redelijk ‘op’ en kan het ook wel een degelijke opfrissing gebruiken. Daarom willen we op dit moment nog verschillende opties openhouden. De combinatie van oude gebouwen met nieuwe elementen kan bijvoorbeeld knappe resultaten opleveren. Daarom willen we naast een meer ‘behoudsgezind’ voorstel ook graag een creatief voorstel van de geïnteresseerde bureaus.

 

Waar staan we nu in de procedure?  
Er is nog geen ontwerp, er is nog niemand aangesteld en er is nog geen aanbesteding. We staan dus nog helemaal aan het begin van het proces. De eerste stap die nu volgt is een oproep naar kandidaten die geïnteresseerd zijn om de site van het stadsterras te ontwikkelen. De minimale spelregels daarvoor, waaronder de twee voorstellen m.b.t. de gevel, werden vastgelegd in de gemeenteraad. Uit al die kandidaten zullen de beste gekozen worden die concrete plannen zullen uitwerken en aan het stadsbestuur voorleggen. Als die voorstellen binnen zijn zal er een jurering plaatsvinden en zal er een knoop worden doorgehakt door het stadsbestuur.

Via de kanalen van de stad (website, Mortsel Info, social media) houden we de Morstelaars op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in dit gevoelige dossierede en transparante beslissing te kunnen nemen, moeten we alle financiële en conceptuele gevolgen van beide opties wel goed tegen elkaar kunnen afwegen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is