Principeakkoord zet Pira buitenspel

Op 17 oktober 2012

'We zitten aan de laatste etappe. CD&V en de SP.A moeten het akkoord nog intern aftoetsen, dat gebeurt vanavond(gisteravond, red. )', zegt Erik Broeckx (N-VA), die als toekomstig burgemeester de onderhandelingen leidt.

De ontgoocheling bij Pira is enorm. In 2006 behaalde Groen samen met SP.A/Spirit zeven zetels, nu doet Groen dat alleen. Pira had ook meer voorkeurstemmen dan Broeckx. Maar het initiatief kwam bij Broeckx terecht, die elf van de van de 29 zetels binnenhaalde.

Revanchisme

Tijdens het overwinningsfeest van de N-VA, zondag in de Antwerpse Zuiderkroon, was een duidelijk revanchisme tegenover Pira waarneembaar. Daar werd ook in weinig subtiele bewoordingen uiting aan gegeven. Maar Broeckx wil geen kwaad woord horen over de samenwerking met Ingrid Pira.

'Wij staan voor honderd procent achter de projecten die we hier samen met Ingrid hebben gerealiseerd. Maar wij vinden wel dat er bijsturingen nodig zijn. De auto moet opnieuw vlotter door Mortsel kunnen rijden. Maar dat mag niet ten koste gaan van het openbaar vervoer, de fietsers of voetgangers', zegt Broeckx. 'We blijven voluit achter de filosofie van de projecten in Mortsel staan.  Dat is trouwens ook de filosofie van de Vlaamse regering.'

Ingrid Pira vraagt zich af wat de 'verandering precies inhoudt die de N-VA voorstaat'.

'Wij wilden ook aanpassingen aan de huidige situatie doorvoeren', zegt Pira.

'Maar Groen buitenspel zetten net op een moment dat mensen beginnen te begrijpen waarom we het hier in Mortsel allemaal gedaan hebben, dat begrijp ik niet.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is