Burgemeester Broeckx maakt balans op na 1 jaar burgemeesterschap

Op 12 december 2013

Hoe is het allemaal verlopen?

Gelukkig had ik al meer dan twintig jaar ervaring als schepen. Al was het zeer hectisch. En het blijft hectisch. Hard werken ook en tegelijk erg boeiend. Ik ben heel blij dat ik deze kans en uitdaging heb gekregen.

En hoe zit het met de impact op uw persoonlijk leven?

Op mijn job nam ik politiek verlof. En ik dacht als voltijds burgemeester dus ruimte en tijd te hebben om andere dingen te doen. Alleen stel ik vast dat mijn familie me nu nog minder ziet dan vroeger. Politiek doe je natuurlijk niet alleen. Mijn echtgenote en kinderen maakten die keuze samen met mij. 

Is het een groot verschil als u nu over straat loopt?

De mensen spreken me veel meer aan en dat is goed. Ik vind dat ik als burgemeester aanspreekbaar moet zijn. Ik kom veel onder de mensen. Zo probeer ik elke woensdag langs de markt te gaan en regelmatig eens over de Statielei te wandelen.

Lukt het om met uw coalitie uw programma waar te maken?

De grootste uitdaging is, net zoals voor veel andere gemeenten, de financiële toestand. In onze meerjarenplanning zie je dat we nog net voldoende middelen hebben om te investeren.

Moet u drastisch snoeien, bijvoorbeeld in het personeelsbestand?

Met ons personeel gaan we heel voorzichtig om. De eerste twee jaar zullen we niemand ontslaan. Verder kijken we vandaag niet. Op onze wegen gaan we wel besparen en we trachten heel wat patrimonium te verkopen. De belastingen verhogen we niet. Parkeren op straat of vuilzakken worden dan weer duurder.

Worden bepaalde investeringen in de ijskast gestoken?

Het plan om heel onze administratie te centraliseren in Sint-Lutgardis zetten we on hold. Wel willen we volledig gaan voor de aanpak van het stadhuis om daar meer volk naartoe te krijgen, mét ook een nieuwe polyvalente ruimte, inclusief het MAS'ke (nieuw gebouw op Stadsplein, red.). De onderhandelingen lopen met mogelijke huurders en partners. Tegen het voorjaar moet dat rond zijn. Hoe en wat kan ik nog niet kwijt.

Waar bent u niet tevreden over?

Over de traagheid der dingen bij de Administratie Wegen en Verkeer en De Lijn. Daar krijg je niks in beweging. Zelfs eenvoudige en goedkope voorstellen om de doorstroming in Mortsel te optimaliseren geraken er niet door. En dat ergert mij enorm.

Voelt u stilaan dat het centrum heropleeft?

We zetten daar in elk geval stevig op in. De dialoog met de middenstanders is nu veel opener. En dat resulteert stilaan in een meer positieve houding van hen. Eén ding moeten klanten en winkeliers wel beseffen: zoals vroeger wordt het niet meer. De winkelsituatie is gewoon helemaal veranderd. En die evolutie kunnen we als stad niet bijsturen. Wel hopen we er stap voor stap voor te zorgen dat de mensen weer graag naar hier komen, naar de Meir van de Zuid rand, zoals ze ons vroeger noemden.

Wat zijn de voornemens nog?

Ondanks de crisis toch heel wat plannen uit onze meerjarenplanning uitvoeren, zij het rustig aan. En persoonlijk hoop ik, beetje cliché, gezond en gelukkig te blijven. Af en toe meer tijd te hebben voor het gezin. En om lekker niks te doen. Dat ontbreekt vandaag iets te veel. Ik doe gewoon ook graag eens lekker niks.

En de moeder der verkiezingen volgend jaar?

Mijn partij is nog volop bezig met haar strategie te bepalen. Maar als ze mij vragen, dan speel ik mee. Elke stem is er één. En voor de Vlamingen is het nu of nooit. Dit moet hét kantelmoment worden. We moeten af van de huidige politieke structuur. Want die werkt niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is